Po najljepši osmijeh u H&MM!

Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodontska terapija nije važna samo zbog lijepog osmijeha, nego i radi dobrobiti cijelog stomatognatog sistema. Nepravilni zagriz utječe na čeljusni zglob i dolazi do neravnomjernog trošenja zubi i neravnomjerne raspodjele sila na zube, što ujedno štetno djeluje na zubno meso. Zbijeni zubi otežavaju čišćenje te pogoduju nastanku karijesa i parodontne bolesti.

Na prvom posjetu kod specijalista ortodoncije napravi se detaljan pregled i analiza te se uzme otisak za studijske modele. Uz analizu modela, ortopantomograma i telerendgentske analize, specijalist ortodoncije može postaviti tačnu dijagnozu i napraviti plan terapije.

Postoji mobilna ortodontska terapija i fiksna ortodontska terapija. Svaka ima svoju indikaciju. Moblina terapija sastoji se od mobilnog aparta koji pacijent nosi po uputama ortodonta. Mobilna terapija primjenjuje se najčešće u terapiji za vrijeme mješovite denticije, odnosno u fazi intenzivnog rasta. Fiksna ortodontska terapija tzv. “fiksni apartić” podrazumjeva lijepljenje bravica na zub i najčešči je oblik ortodontske terapije. Trajanje fiksne ortodontske terapije ovisi o dijagnozi i u prosjeku traje 2 godine.

Postoji više vrsta bravica:

  • klasične metalne
  • estetske bijele plastične
  • estetske bijele keramičke
  • Damon bravice

Samovezajuće Damon bravice imaju prednost jer su ugodnije za nositi, lakše se održava oralna higijena, potrebno je manje kontrola, a cijelokupna terapija kraća je nego kod klasičnih bravica.

Nakon ortodontske terapije vrlo je važna retencija, jer osigurava položaj zuba nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata. U većini slučaja retencija je napravljena od prozirne plastike, tako da estetski zadovoljava. Iznimno je važno nositi retenciju po uputama ortodonta kako bi se spriječili nepoželjni pomaci zuba.

Naravno, oralna higijena je prijeko potrebna za uspjeh ortodontskog liječenja. Profesionalno ćišćenje prije, tijekom i nakon skidanja ortodontskog aparta potrebno je kako bi se održala odlična oralna higijena i osigurala uspješna ortodontska terapija.

Comments are closed.